De looptijd van een schoen

Hoe lang mag een kledingstuk in de kast blijven hangen? Dat hangt grotendeels af van wie de kast is. Iemand die modegevoelig is, verruilt zijn garderobe sneller voor nieuwe kleding. En ook goedkoop geproduceerde kleding zal eerder naar het Leger des Heils worden gebracht. Voor nieuwe kleding moeten nieuwe grondstoffen worden aangeboord. Wie duurzame kleding uitkiest, spaart het milieu.
berg-schoenen

Vuilstort

Hetzelfde gaat op voor schoeisel. Voor oude schoenen die naar de vuilstort worden gebracht, geldt: uit het oog, uit het hart. Weinig mensen realiseren zich dat het een eeuw duurt, voordat pas een begin wordt gemaakt met de biologische afbraak van de verschillende onderdelen.
Een kwalitatief goede hardloopschoen gaat zo’nĀ 1500 kilometer mee. Sportorganisaties raden aan om een schoen na twee jaar te vervangen, omdat de zool dan is uitgedroogd en de demping nihil is geworden. Belangrijk voor het lichaam, minder goed voor het milieu.

Koolstofdioxide

hardloopschoenenRecent Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat bij de productie van een hardloopschoen maar liefst 13 kilo koolstofdioxide (CO2) vrijkomt. Een gloeilamp van 100 Watt, die een week continu blijft branden verbruikt evenveel. Verrassende uitkomst van het onderzoek was dat niet de grondstoffen de meeste energie opslurpen, maar de productie zelf. Een gemiddelde hardloopschoen bleek te bestaan uit 65 afzonderlijke onderdelen, die in meer dan 360 handelingen in elkaar werden gezet. Gedurende dat proces werd CO2 in ruimte mate afgestoten.
De onderzoeksresultaten worden gebruikt om schoenen – en aanverwante producten – in de toekomst milieuvriendelijker te produceren.

Amazonegebied

Bij het dragen en afdragen van leren schoenen, spelen andere factoren een rol. In het Amazonegebied wordt op grote schaal regenwoud gekapt voor de leerindustrie. In 2009 wees Greenpeace de schoenenindustrie op de gevolgen hiervan voor de biodiversiteit en klimaatverandering. Een aantal schoenproducenten, waaronder het Britse Clarks, sloot zich aan bij de Leather Working Group. Dit is een organisatie die zich inzet voor duurzame oplossingen in de leerindustrie.
Voor Clarks vertaalt dat zich in de volgende punten:

  • Er wordt geen leer gebruikt van vee dat wordt gehouden in het Amazonegebied.
  • Clarks ondersteunt Greenpeace in haar strijd tegen de ontbossing ten behoeve van veeteelt.
  • Er wordt alleen gewerkt met organisaties die de ontbossing in het Amazonegebied tot nul willen reduceren.
  • Er wordt een systeem uitgedacht, waarbij het leer van de leveranciers naar de oorsprong terug is te voeren.

Deze uitgangspunten zijn terug te zien in de Clarks Originals lijn. Sinds 1825 maakt Clarks toonaangevende schoenen en hebben een rage in gang gezet met hun Desert Boots vanaf de jaren ’50. Nog steeds is de Clarks enorm populair voor zowel man als vrouw.

Blote voeten

Lopen is de meest milieuvriendelijke manier van voortbewegen. Toch is het niet CO2-neutraal. Voor wie bovenstaande maatregelen niet ver genoeg gaan, kan meedoen met het opkomende fenomeenĀ Barefoot walking, oftewel: het lopen op blote voeten.

 

Tags: , , ,

 

Deel dit