Hoe duurzaam is de productie van zonnepanelen?

Wie zonnepanelen aanschaft, doet dat waarschijnlijk uit duurzaamheidsoverwegingen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat zonnepanelen niet altijd op even duurzame wijze geproduceerd worden. De Solar Scorecard laat daarom zien welke bedrijven duurzame zonnepanelen leveren en bij welke bedrijven de productie van zonnepanelen er een stuk minder zuinig aan toe gaat.

In totaal zijn 37 producenten van zonnepanelen beoordeeld, hierbij is onder andere gekeken naar veiligheid op de werkvloer, het gebruik van grondstoffen uit conflictgebieden, recycling, CO2-uitstoot en water- en elektriciteitsgebruik. De Scorecard is ontwikkeld door de Silicon Valley Toxics Coalition, een non-profit organisatie uit de Verenigde Staten. De informatie die voor de Scorecard gebruikt is, is afkomstig van de bedrijven zelf. Jaarlijks stelt het SVTC een nieuw rapport op, al blijken er steeds minder bedrijven te zijn die alle gewenste informatie willen geven.

Meest duurzame fabrikanten

In 2014 kwam de Chinese fabrikant Trina Solar als beste uit de bus. Van de maximale score van 100 punten haalde de fabrikant 92 punten. Ook in 2012 en 2013 was Trina Solar de meeste duurzame fabrikant. SunPower uit Californië eindigde dit jaar als tweede, met 88 punten. Ook grote, bekende, fabrikanten als Samsung en Kyocera zijn opgenomen in het onderzoek. Zij presteerden beduidend minder en behaalden respectievelijk 19 en 18 punten.

Solar score card

 

Tags: , ,

 

Meer Berichten in Nieuws

 
 

Deel dit