Industrial design

Als consument kijk je natuurlijk eerst naar het uiterlijk. Als het aanspreekt, wekt het je interesse. Bepalend voor de verkopen is dus niet alleen wat een product kan of doet, maar ook hoe het verpakt is. Dit is industrial design, ofwel industriële vormgeving. Producten worden in grote getale gemaakt en zien er hetzelfde uit. Uiteindelijk ligt er iets wat esthetiek en functie combineert. Het product moet mooi zijn, maar ook bruikbaar en te produceren.

TU Delft

TU Delft

Bij het ontwerpen wordt ook rekening gehouden met de afbouw van een product. Zo moet het te recyclen zijn. Nieuw zijn bijvoorbeeld de zogeheten Self Healing Materials. Materialen die zichzelf herstellen. Het gaat hierbij onder anderen over beton en asfalt, coatings, batterijen en micro-elektronica.

Deze materialen repareren uit zichzelf, waardoor producten minder snel verslijten. Zoals bij veel dingen in de techniek halen ook de Self Healing Materials hun inspiratie uit de natuur. Levende organismen hebben al lange tijd een automatisch herstelvermogen. Denk maar aan hagedissen die een nieuwe staart aangroeien, of dichter bij huis, een gebroken bot dat weer aan elkaar groeit.