Nederland koploper in autorecycling

Uit onderzoek van ARN Autorecycling blijkt dat Nederland één van de koplopers van Europa is als het gaat om autorecycling. In 2011 werd maar liefst 96,2% van de afgedankte auto’s in Nederland gerecycled. Deze recycling wordt onder andere mede mogelijk gemaakt door de verwijderingsbijdrage van 45 euro die kopers van nieuwe auto’s moeten betalen. Sinds 2013 heeft deze bijdrage dan ook de recyclingsbijdrage, omdat deze term passender is.

auto recyclen.jpg

Volgens Arie de Jong, directeur van ARN, wordt er in Nederland goed samengewerkt op het gebied van recycling: “In Nederland vormen de inzamelbedrijven, autodemontagebedrijven, recyclingbedrijven en shredderbedrijven een sterke keten.” De volgende stap is het werken aan een ‘grondstoffenrotonde’, zodat er in de toekomst helemaal geen afval meer afkomstig van auto’s zal zijn.

Dit jaar start ARN een campagne om te realiseren dat nog steeds minstens 95% van de auto’s gerecycled wordt. In dat kader organiseert het bedrijf drie shredders tests, waarbij in totaal 1200 auto’s nodig zijn. Deze worden geselecteerd op leeftijd en gewicht. Het doel is om 85% van de materialen her te gebruiken en van 10% van de materialen weer een gebruiksvoorwerp te kunnen maken. Zo bleek uit een ander onderzoek al dat het lood uit oude autobatterijen verwerkt kan worden in goedkope zonnepanelen.

 

Tags: , ,

 

Meer Berichten in Nieuws

 
 

Deel dit