Rioleringsbuizen van recyclemateriaal

Nu worden veel buizen voor rioleringen nog van pvc gebruikt, maar als het aan buizenfabrikant Pipelife ligt, is dat binnenkort anders. Zij maken drielagenbuizen van polypropyleen (pp), die voor een deel uit hergebruikt materiaal worden vervaardigd.

polypropyleen_1_structuur_propeen_en_polypropyleen_wikipedia

Formule

Als het aan het bedrijf ligt, worden rioolbuizen in de toekomst alleen maar van polypropyleen gemaakt. Mark Laan van Pipelife zegt dat gemeenten als Alkmaar en Den Haag al over zijn op het materiaal. Maar drielagenbuizen zijn op zich niet zo nieuw. Wat wél nieuw is, is dat het van herverwerkt materiaal wordt gemaakt. De binnenste en buitenste laag van de buizen worden van nieuw materiaal gebruikt, maar de derde laag ertussenin bestaat uit opgeschuimd, herverwerkt materiaal. Dit zijn bijvoorbeeld resten zijn uit de productie of buizen die zijn teruggenomen. Door dit materiaal te gebruiken zegt Laan als bedrijf de afvalstroom te verminderen en bewuster met nieuwe grondstoffen om te gaan.

De schuimlaag in de drielagenbuizen maakt de buizen lichter dan volwandbuizen. Het nieuwe product van de fabrikant draagt een Komo-certificaat. Dat betekent dat de buizen voldoen aan alle kwaliteitseisen die de Nederlandse bouw collectief aan materiaal heeft gesteld.

 

Tags: ,

 

Meer Berichten in Nieuws

 
 

Deel dit