Universiteit van Massachusetts recyclet autobatterijen tot zonnepanelen

Het klinkt misschien niet erg voor de hand liggend, maar onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een manier gevonden om oude autobatterijen te recyclen: namelijk door ze te verwerken tot zonnepanelen. Behalve dat het een goedkope grondstof is, is dit meteen een goede oplossing voor het verwerken van het vervuilende lood in de batterijen.

autobatterij recyclen

Perovskiet

Bij de laatste ontwikkelingen in de zonnetechnologie wordt veel gebruik gemaakt van perovskiet, een materiaal dat inmiddels bijna vergelijkbaar is met conventionele zonnecellen. Het nadeel van de perovskiet-zonnecellen is echter het gebruik van lood, omdat er bij de productie toxische stoffen vrijkomen. Juist op dat gebied kunnen de oude autobatterijen een oplossing bieden. Door deze te recyclen hoeft er namelijk geen nieuw lood geproduceerd te worden.

Over de werking van de zonnecellen die gemaakt zijn van gerecycled lood hoeft men zich geen zorgen te maken, de onderzoekers hebben aangetoond dat het gerecyclede lood uit de oude batterijen even goede resultaten haalt als nieuw geproduceerd lood. Bovendien zou één autobatterij voldoende zijn om 30 gezinnen van zonnepanelen te voorzien.

Productie

Daarnaast is ook de productie van deze zonnecellen nog eens extra zuinig: “Het is een proces bij lage temperatuur, en er zijn minder stappen voor nodig dan voor de productie van conventionele panelen”, vertelt Po-Yen Chen, één van de onderzoekers. Oude autobatterijen worden momenteel vooral gerecycled tot nieuwe batterijen, maar dat zal in de toekomst veranderen door de komst van lithium-ion batterijen. “Daardoor kunnen in de Verenigde Staten alleen al meer dan 200 miljoen oude batterijen afgedankt worden”, vertelt Angela Belcher, die ook meewerkte aan het onderzoek.

Deze afgedankte batterijen zouden in de toekomst voor een enorm milieuprobleem kunnen gaan zorgen. Gelukkig hebben de onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology dus nu al een manier gevonden om dat probleem te voorkomen.

zonnepanelen

 

Tags: , ,

 

Meer Berichten in Nieuws

 
 

Deel dit